Јовица Ивановски: 10 песни

/, Литература, Блесок бр. 129/Јовица Ивановски: 10 песни

Јовица Ивановски: 10 песни

КИЛИМ ОД ГЕНИ
КАКО КОГА НЕКОЈ НАЕСЕН…
БЕГСТВО ОД…
ГИ ИМА СЕКАКВИ
ВОДЕНА ПОКРИВКА
СПОМЕНИ, НЕБАРЕ ТУЃИ
И ЗА КРСТЕЊЕ ТРЕБА ВЕЖБАЊЕ
ИМПРОВИЗАЦИЈА
ШВАЛЕРСКА
ПОПРВО БИ ПУКАЛ


ВОДЕНА ПОКРИВКА

Воден чаршаф,
перница од бран.
Сирената под него стенка 
	и ги дразни морнарите.
Морското дно остана без воздух
	на педа од неговата дланка.
Мислата е глисер што броди
низ неговиот воден мозок.
Океанограф е, Кусто
во потрага по Калипсо.
Јосиф е во Венеција,
но не заслужил гроб
во такво опкружување.
Можеби во море, затрупан 
	со проѕирна покривка.
Само не во масовна гробница
поткопана од подземни води, 
каде телата завршуваат 
како туршија во тегла.
АвторЈовица Ивановски
ПреводЗоран Анчевски
2019-12-27T11:59:40+00:00 декември 18th, 2019|Categories: Поезија, Литература, Блесок бр. 129|