Литература

/Литература
15 08, 2021

ПРЛИЧЕВИОТ ПРЕПЕВ НА ХИМНАТА КОН ДЕМЕТРА ОД КАЛИМАХ

2021-08-17T20:57:26+00:00 август 15th, 2021|Categories: Есеи, Литература, Блесок бр. 138 - 139|

Освен работата врз препејувањето на Хомеровите Илијада и Одисеја, според кажувањето на Е. Спространов, денес постојат сигурни индиции дека Прличев [...]

31 05, 2021

Ултимативна поезија на егзистенцијалниот револт – Една минута за една деценија живот на степскиот волк-

2021-06-02T19:52:39+00:00 мај 31st, 2021|Categories: Есеи, Литература, Блесок бр. 137|Tags: |

Почитуван претседателе на МАНУ, Љупчо Коцарев, почитувано и драго семејство на Богомил, почитувани академици, уважени колеги и пријатели. Дозволете ми [...]