Јовица Ивановски: 10 песни

/, Литература, Блесок бр. 129/Јовица Ивановски: 10 песни

Јовица Ивановски: 10 песни

КИЛИМ ОД ГЕНИ
КАКО КОГА НЕКОЈ НАЕСЕН…
БЕГСТВО ОД…
ГИ ИМА СЕКАКВИ
ВОДЕНА ПОКРИВКА
СПОМЕНИ, НЕБАРЕ ТУЃИ
И ЗА КРСТЕЊЕ ТРЕБА ВЕЖБАЊЕ
ИМПРОВИЗАЦИЈА
ШВАЛЕРСКА
ПОПРВО БИ ПУКАЛ


ГИ ИМА СЕКАКВИ

Луѓето зад затворените
прозорци и зад заклучените врати.
Секој со својата тајна, зашто оној кој ништо
не крие не е совршен, туку недоветен.
Луѓето се неретко луѓе. 
Некогаш празници на постоењето, 
некогаш јалови победи над контрацепцијата.
Секој со својот придонес во редот и хаосот.
Некои се добри само за расплод, некои,
пак, имаат улога во глобалната револуција,
во цутот на светот и во културата на векот!
Сеедно, повеќето се збунети и исплашени
	чудачиња зад завеси и ролетни. 
Луѓе најобични, кои, свесно или не, 
кријат или покажуваат повеќе 
или помалку од што треба.
„Ќути, ги има секакви“ –
велеше баба ми.  
АвторЈовица Ивановски
ПреводЗоран Анчевски
2019-12-27T11:59:40+00:00 декември 18th, 2019|Categories: Поезија, Литература, Блесок бр. 129|