Јовица Ивановски: 10 песни

/, Литература, Блесок бр. 129/Јовица Ивановски: 10 песни

Јовица Ивановски: 10 песни

КИЛИМ ОД ГЕНИ
КАКО КОГА НЕКОЈ НАЕСЕН…
БЕГСТВО ОД…
ГИ ИМА СЕКАКВИ
ВОДЕНА ПОКРИВКА
СПОМЕНИ, НЕБАРЕ ТУЃИ
И ЗА КРСТЕЊЕ ТРЕБА ВЕЖБАЊЕ
ИМПРОВИЗАЦИЈА
ШВАЛЕРСКА
ПОПРВО БИ ПУКАЛ


КАКО КОГА НЕКОЈ НАЕСЕН…

Она што не го забележуваме 
додека самовилите кружат 
околу нас, тоа е времето.
Бескраен тепих по кој газат 
очите, тоа е просторот.
Вода, од неа сме составени 
(ние сме подвижни базени).
Земјата е постојано жедна,
ете зошто ни ја пие снагата.
Топол ветер кога ќе дувне,
кога ќе ја крене прашината, 
небаре прав од распаѓањето
на клетките на сè живо и неживо...
Има нешто чудно во воздухот,
чувствувате? Како кога некој
наесен ги пали стрништата
на веќе обраните животи.
АвторЈовица Ивановски
ПреводЗоран Анчевски
2019-12-27T11:59:40+00:00 декември 18th, 2019|Categories: Поезија, Литература, Блесок бр. 129|