Јовица Ивановски: 10 песни

/, Литература, Блесок бр. 129/Јовица Ивановски: 10 песни

Јовица Ивановски: 10 песни

КИЛИМ ОД ГЕНИ
КАКО КОГА НЕКОЈ НАЕСЕН…
БЕГСТВО ОД…
ГИ ИМА СЕКАКВИ
ВОДЕНА ПОКРИВКА
СПОМЕНИ, НЕБАРЕ ТУЃИ
И ЗА КРСТЕЊЕ ТРЕБА ВЕЖБАЊЕ
ИМПРОВИЗАЦИЈА
ШВАЛЕРСКА
ПОПРВО БИ ПУКАЛ


И ЗА КРСТЕЊЕ
ТРЕБА ВЕЖБАЊЕ

Лепливо е небото
околу Крстот на Водно.
Една птица (со раширени крилја)
само што се обиде да го прелета,
но одеднаш ја снема – се залепи  
или, можеби, се удри во него?
Магична е силата на крстот.
Привлекува разни животински 
видови и милијарди празноглавци.
Најсмешни ми се оние кои се крстат
секогаш кога ќе го видат – на врв на
црква, на ретровизор, на нечиј врат...
Е ним (ко на вампири) цело време
би им го принесувал пред очи.
Па нека се крстат сè додека 
		имаат раце, 
сè додека не им отпаднат.
АвторЈовица Ивановски
ПреводЗоран Анчевски
2019-12-27T11:59:40+00:00 декември 18th, 2019|Categories: Поезија, Литература, Блесок бр. 129|