Јовица Ивановски: 10 песни

/, Литература, Блесок бр. 129/Јовица Ивановски: 10 песни

Јовица Ивановски: 10 песни

КИЛИМ ОД ГЕНИ
КАКО КОГА НЕКОЈ НАЕСЕН…
БЕГСТВО ОД…
ГИ ИМА СЕКАКВИ
ВОДЕНА ПОКРИВКА
СПОМЕНИ, НЕБАРЕ ТУЃИ
И ЗА КРСТЕЊЕ ТРЕБА ВЕЖБАЊЕ
ИМПРОВИЗАЦИЈА
ШВАЛЕРСКА
ПОПРВО БИ ПУКАЛ


КИЛИМ ОД ГЕНИ

Скап е животот, како персиски
килим од неколку милиони јазли
	врз кој гази кој ќе стигне.
Шарен, уникатен, дизајниран 
	од пар вредни ткајачи.
Семејното стебло отсекогаш 
ти било како табло за матура.
Но кога ќе размислиш, сите тие
гранки од предци, разлистени
во гени кои завршиле во тебе...
Страшно нешто.
Наследство од кое не можеш
		да се откажеш.
Го наследуваат и твоите деца,
и многу ти пречи кога кај нив ги 
забележуваш своите недостатоци.
Килим си, сткаен од милиони гени,
чии јазли ќе ги расплетуваат 
дури и внуците на твоите 
	правнуци.
АвторЈовица Ивановски
ПреводЗоран Анчевски
2019-12-27T11:59:40+00:00 декември 18th, 2019|Categories: Поезија, Литература, Блесок бр. 129|