Јовица Ивановски: 10 песни

/, Литература, Блесок бр. 129/Јовица Ивановски: 10 песни

Јовица Ивановски: 10 песни

КИЛИМ ОД ГЕНИ
КАКО КОГА НЕКОЈ НАЕСЕН…
БЕГСТВО ОД…
ГИ ИМА СЕКАКВИ
ВОДЕНА ПОКРИВКА
СПОМЕНИ, НЕБАРЕ ТУЃИ
И ЗА КРСТЕЊЕ ТРЕБА ВЕЖБАЊЕ
ИМПРОВИЗАЦИЈА
ШВАЛЕРСКА
ПОПРВО БИ ПУКАЛ


ШВАЛЕРСКА

Нејзините гаќи во неговиот џеб,
карминот насмеан на околувратникот.
Се душка под мишка – цел мириса на неа.
Куче е, разлигавено над нејзиното отсуство.
Одбива да се истушира за да не ги измие
					допирите.
Градникот и лустерот, кошулата и фотелјата,
обетките обетнати на ушите на звучникот.
Чаршафот и сè што се излеало од нив 
	(коктел од љубовни сокови).
Си ги враќа позите и пак му се крева.
Знае дека нема совршено убиство, 
ниту совршена љубовна измама.
Сите зад себе оставаат траги,
особено забеганите љубовници.
Не оди ова повеќе вака – си вели,
ги запоставив работата, семејството,
родбината, околината, целиот свет.
Ѝ се јавува и ѝ вели:
Соблакај се, доаѓам веднаш!
АвторЈовица Ивановски
ПреводЗоран Анчевски
2019-12-27T11:59:40+00:00 декември 18th, 2019|Categories: Поезија, Литература, Блесок бр. 129|