Литература

/Литература
12 05, 2018

ЌЕДЕР

2018-09-25T09:19:41+00:00 мај 12th, 2018|Categories: Литература, Проза, Блесок бр. 119|

Домашен јаболков оцет Го запознавав брата си Белчо постепено, од Задушница на Задушница. Баба ме водеше на гробиштата, го посочуваше местото и [...]

27 03, 2018

СПЕКТРИТЕ НА КУСИОТ РАСКАЗ ВО ЕДИЦИЈАТА – ДРУГА ПРИКАЗНА

2018-11-26T11:39:23+00:00 март 27th, 2018|Categories: Литература, Критика, Блесок бр. 118|

(Кон едицијата Друга приказна, Уредници: Никола Гелевски, Иван Шопов, Скопје) 1. Во воведната студија кон Антологијата на кратката прозна форма [...]

3 01, 2018

„Каналот Мусолини“ на Антонио Пенаки – ведар поглед на мрачните периоди кои ги има во историјата на секој народ

2018-09-25T12:55:12+00:00 јануари 3rd, 2018|Categories: Литература, Критика, Блесок бр. 117|

Секој период има роман кој ја раскажува неговата приказна, секоја држава има своја историја која ја утврдува и фиксира нејзината [...]