Литература

/Литература
6 06, 2023

Концепцијата на светот во македонските народни легенди

2023-06-08T11:50:33+00:00 јуни 6th, 2023|Categories: Есеи, Литература, Блесок бр. 150|

Општо гледано, концепцијата на светот во македонските народни легенди во себе го крие сето тоа што претхристијанскиот и христијанскиот религиозно-филозофски [...]

6 06, 2023

Бајката и бајковитото и хронотопот на јужнословенскиот Балкан

2023-06-08T11:50:30+00:00 јуни 6th, 2023|Categories: Есеи, Литература, Блесок бр. 150|

Бајката и бајковитото во македонската современа литература се појавува секогаш како „магична формула“низ чијашто жанровска матрица се изразуваат пресвртните и [...]

15 03, 2023

Избор

2023-03-17T05:08:02+00:00 март 15th, 2023|Categories: Проза, Литература, Блесок бр. 149|

неспасеност Од недостигање неспасеност Тоа е како болест Какво нечуено бреме, каква незавршена работа А што точно ми недостасува Како [...]