Блесок бр. 58

//Блесок бр. 58

јануари-февруари, 2008

25 02, 2008

Субјектот кај македонските прозаистки

2018-08-21T17:21:13+00:00 февруари 25th, 2008|Categories: Есеи, Литература, Блесок бр. 58|

(виден во два раскази на Оливера Никoлова и Јадранка Владова)Последниве децении, централното прашање на академскиот книжевен феминизам, според Нина Баум, [...]

25 02, 2008

Романот како философија на сеќавањето

2018-08-21T17:21:13+00:00 февруари 25th, 2008|Categories: Есеи, Литература, Блесок бр. 58|

Сеќавањето, паметењето, е само навидум едноставна, еднонасочна или праволиниска категорија. Сеќавањето е феномен, врзан со самиот концепт на постоењето, оти [...]