Кратки раскази

Кратки раскази

ГРАДОТ ШТО ЌЕ ИСЧЕЗНЕ ПРЕД НАШИТЕ ОЧИ
ЗАЈДИСОНЦЕ
ФИЛМ
ДЕВОЈЧЕТО СО ЦРТЕЖИТЕ
НАЈГОЛЕМАТА МИСТЕРИЈА НА ЧОВЕШТВОТО
ПИСМО
ПОЛИЦИСКО ИСПРАШУВАЊЕ НА МЕСТОТО НА ЗЛОСТОРСТВОТО


ПОЛИЦИСКО ИСПРАШУВАЊЕ НА МЕСТОТО НА ЗЛОСТОРСТВОТО

– Вашето име ве молам?

– Моето име не сум јас. Тоа е само име.

– Како се викате, госпоѓо?

– Што е тоа важно? Можете да ме викате и Спален Лотос Без Цвет Крај Реката Што Пресушува.

– Добро. Вие го пријавивте мртвото тело?

– Да.

– Го познавате ли покојниот?

– Да.

– Кога последен пат го видовте жив?

– Неколку минути пред да умре.

– Значи, бевте тука кога умре?

– Да.

– И што се случи?

– Не знам.

– Како не знаете? Зар не бевте тука? Не видовте ништо?

– Не видов.

– Како не видовте?

– Мижев.

– Мижевте? Зошто?

– Вежбав како е да сум мртва.

– Вежбавте да бидете мртва?

– Да.

– Зошто?

– За да знам како ќе биде кога ќе бидам мртва.

– И?

– Што „и“? Празно. Без гласови и бои. Без шумови и светлост. Без мисли и соништа.

– И што се случи потоа?

– Ништо. Ги отворив очите и видов дека тој е умрен. Проклетиот среќник, нему вежбата му успеа.

АвторЗвездан Георгиевски
2023-10-01T12:31:35+00:00 септември 9th, 2023|Categories: Проза, Литература, Блесок бр. 151|