Кратки раскази

Кратки раскази

ГРАДОТ ШТО ЌЕ ИСЧЕЗНЕ ПРЕД НАШИТЕ ОЧИ
ЗАЈДИСОНЦЕ
ФИЛМ
ДЕВОЈЧЕТО СО ЦРТЕЖИТЕ
НАЈГОЛЕМАТА МИСТЕРИЈА НА ЧОВЕШТВОТО
ПИСМО
ПОЛИЦИСКО ИСПРАШУВАЊЕ НА МЕСТОТО НА ЗЛОСТОРСТВОТО


НАЈГОЛЕМАТА МИСТЕРИЈА НА ЧОВЕШТВОТО

Има години оттогаш. Господинот што живееше во куќата без двор, секое сабајле се симнуваше во својата гаража и го палеше своето „пежо“. Потоа се качуваше во куќата, пиеше кафе и ја чекаше сопругата да се подготви за на работа. „Пежото“ за тоа време се загреваше. И кога ќе се загрееше, господинот ја возеше сопругата на работа, а потоа и самиот одеше на своето работно место.

Оваа рутина траеше со години. И зиме и лете.

Сѐ до оној ден кога не беше ни зима ни лето и кога господинот сфати дека филџанот кафе е поставен далеку на масата и дека тој не може да го дофати. Ја испружи раката колку што можеше. Главата му клапна и човекот се онесвести. Госпоѓата викна брза помош. Седеше до него крај болничкиот кревет. Беше таму и кога човекот се разбуди и прошепоти: „Пежото?“ Жена му рече: „Се загрева“. И човекот умре. Мирно и тивко како што живееше.

Не е познато што се случи со госпоѓата во поблиската и подалечната иднина.

Но, дали „пежото“ уште се загрева е една од најголемите светски тајни, тајна што човештвото никогаш нема да ја разреши.

АвторЗвездан Георгиевски
2023-10-01T12:31:35+00:00 септември 9th, 2023|Categories: Проза, Литература, Блесок бр. 151|