Есеи

15 08, 2021

ПРЛИЧЕВИОТ ПРЕПЕВ НА ХИМНАТА КОН ДЕМЕТРА ОД КАЛИМАХ

2021-08-17T20:57:26+00:00 август 15th, 2021|Categories: Есеи, Литература, Блесок бр. 138 - 139|

Освен работата врз препејувањето на Хомеровите Илијада и Одисеја, според кажувањето на Е. Спространов, денес постојат сигурни индиции дека Прличев [...]

31 05, 2021

Ултимативна поезија на егзистенцијалниот револт – Една минута за една деценија живот на степскиот волк-

2021-06-02T19:52:39+00:00 мај 31st, 2021|Categories: Есеи, Литература, Блесок бр. 137|Tags: |

Почитуван претседателе на МАНУ, Љупчо Коцарев, почитувано и драго семејство на Богомил, почитувани академици, уважени колеги и пријатели. Дозволете ми [...]

31 03, 2021

ИДЕНТИТЕТОТ Е ПРИКАЗНА…

2021-04-03T19:09:51+00:00 март 31st, 2021|Categories: Есеи, Литература, Блесок бр. 136|

Неколку напомени за идентитетските прашања и дилеми во есеите на Горан Стефановски По неколкудецениската присутност на расправите за идентитетските наративи, очекувано [...]

22 12, 2020

Кон „Снегулки“, Калија Пападаки: Мama mia bruta anche bella America

2021-03-11T15:11:03+00:00 декември 22nd, 2020|Categories: Есеи, Литература, Блесок изданија, Блесок бр. 133 - 135|

(превод на македонски Емилија Мајсторова-Стојановска; Три, 2019)   Романот Снегулки од грчката прозаистка и сценаристка Калија Пападаки (1978), еден од [...]

22 12, 2020

„Цена на живеењето“, Арундати Рој

2021-04-03T19:12:15+00:00 декември 22nd, 2020|Categories: Есеи, Литература, Блесок бр. 133 - 135|

Славата е чудно нешто. Покрај моето семејство, пријателите и, секако, неколкумина стари непријатели (каков би бил животот без непријатели), повеќето [...]

5 08, 2020

Кон романот „Во сенката на злосторот“ од Хелена Хеншен (превод: Ивица Челиковиќ. Антолог, 2019)

2020-08-14T21:20:18+00:00 август 5th, 2020|Categories: Есеи, Литература, Блесок бр. 130 - 132|Tags: , |

Во сенката на злосторот (I skuggan av ett brott), роман на шведската писателка Хелена Хеншен (Helena Henshen) излегува во превод [...]