Поезија – Луиз Глик

/, Литература, Блесок бр. 148/Поезија – Луиз Глик

Поезија – Луиз Глик

(песни од збирката „Арарат“, издание „Артконект“, 2022, Луиз Глик, добитничка на Нобеловата награда за литература за 2020)

ИСПОВЕД
ПРЕСЕДАН
ЗАГУБЕНА ЉУБОВ
ПЛАНИНАТА АРАРАТ
РАЈ
ОДРАЗ ВО ОГЛЕДАЛО
ПРВО СЕЌАВАЊЕ


ПРВО СЕЌАВАЊЕ

Многу одамна, ме ранија. Живеев
за да му се одмаздам
на татко ми, не
за она што тој беше —
туку за она што бев јас: од почетокот на времето,
во детството, мислев
оти болката значеше
дека не ме љубат.
Болката значеше дека љубев.

Препев од англиски: Никола Маџиров

АвторЛуис Глук
2023-01-06T09:58:58+00:00 декември 30th, 2022|Categories: Поезија, Литература, Блесок бр. 148|