Песни

бодеж

 

секојдневно гледам

забавни квизови на телевизија

и пробувам да ги претекнам натпреварувачите

 

четврток е,

ден кога во дневната седи уште некој

 

се испружувам на каучот,

тој зјапа во мене

и ме стрела со поглед

 

           оној кој тајно се обидува да дојде

          до доверливи податоци

          и да ги посредува на друго лице

 

за делче од секунда

моите очи го потврдуваат неговото постоење,

контактот е наелектризиран со насилство

 

                         шпион?

        одекнува

     вибрира во собата

 

го крева телефонот

или се преправа

и вели

утре можеш да ги донесеш ножевите

 

во мене нагрнува стравот

што татни од него,

се слева со мојата психоза

и се преточува наназад во него

 

седиме и се тресеме

посакувајќи еден на друг

да си го расечеме лицето

 

кога емисијата завршува

секој бега во својата соба

АвторПино Пограјц
2023-10-01T12:33:51+00:00 септември 9th, 2023|Categories: Поезија, Литература, Блесок бр. 151|