Блесок бр. 26

//Блесок бр. 26

мај-јуни, 2002

1 05, 2002

Сон

2018-08-21T17:21:50+00:00 мај 1st, 2002|Categories: Проза, Литература, Блесок бр. 26|

од „Запис и сништа за Александра Магнум“Од каде доаѓаш? Од Никаде, господине. А каде е тоа, човеку? Македонија, господине. Такво [...]

1 05, 2002

Животот таму

2018-08-21T17:21:49+00:00 мај 1st, 2002|Categories: Поезија, Блесок бр. 26|

Превод од англиски: Македонка БожиновскаСо колкав мал простор што му остана меѓу рацете се обиде да пресоздаде вселена: со солза, [...]

1 05, 2002

За некои допирни точки во поетиките на Андриќ и Конески

2018-08-21T17:21:49+00:00 мај 1st, 2002|Categories: Критика, Литература, Блесок бр. 26|

Односот на Андриќ и Конески кон декадентноста во уметноста Андриќ и Конески ја започнуваат својата литературна кариера во првите децении [...]