Поезија – Влада Урошевиќ

/, Литература, Блесок бр. 153/Поезија – Влада Урошевиќ

Поезија – Влада Урошевиќ

ШТО САКАЛ ПОЕТОТ ДА РЕЧЕ СО ОВАА ПЕСНА
ЕДЕН ДРУГ ГРАД
ЈУЖНА ЅВЕЗДА
МАРК ШАГАЛ
ЖОЛТА КУЌА СРЕДЕ ПОЛЕ
ТАЈНАТА НА СОНУВАЧИТЕ
ПРЕЛАЖНИ ПЕЈЗАЖИ
ЧУДОВИШТА
СЛОБОДА
ОЗБОРУВАЊА
ПЕПЕРУГИ
ПОПЛАДНЕВНО КАПЕЊЕ В МОРЕ
ЛЕКСИКОНИ ОД ДЕТСТВОТО
БИБЛИОТЕКА II
АБЛАНАТАНАЛБА


ЧУДОВИШТА

Топли и мазни, убави и свирепи,
чудовиштата в самрак излегуваат од аглите.
Како старо кадифе им светка крзното,
како порцелан им е белката во очите.

Блескаат како некакви отровни мониста
канџи и стргунки, нокти и песјаци.
Се нишаат и се грчат, се виткаат и ползат
милни и опасни, чудовишта на самракот.

Ги напуштаат своите легла во собата
кај што го преспале денот незабележани.
Се одделуваат од предметите бавно и нејасно
нивните движења, нивните густи преплети.

Ги затемнуваат огледалата, лазат преку книгите,
оживуваат подмолно од шарите на килимот.
Тие се секаде наоколу, ужасни и привлечни,
и детето ги подава во восхит рацете кон нив.

АвторВлада Урошевиќ
2024-05-12T11:54:54+00:00 мај 12th, 2024|Categories: Поезија, Литература, Блесок бр. 153|