Поезија – Влада Урошевиќ

/, Литература, Блесок бр. 153/Поезија – Влада Урошевиќ

Поезија – Влада Урошевиќ

ШТО САКАЛ ПОЕТОТ ДА РЕЧЕ СО ОВАА ПЕСНА
ЕДЕН ДРУГ ГРАД
ЈУЖНА ЅВЕЗДА
МАРК ШАГАЛ
ЖОЛТА КУЌА СРЕДЕ ПОЛЕ
ТАЈНАТА НА СОНУВАЧИТЕ
ПРЕЛАЖНИ ПЕЈЗАЖИ
ЧУДОВИШТА
СЛОБОДА
ОЗБОРУВАЊА
ПЕПЕРУГИ
ПОПЛАДНЕВНО КАПЕЊЕ В МОРЕ
ЛЕКСИКОНИ ОД ДЕТСТВОТО
БИБЛИОТЕКА II
АБЛАНАТАНАЛБА


МАРК ШАГАЛ

Помеѓу црвената коза и модриот петел
стои куќата на сонот и заедно со ’ржта се ниша.
Глетката бавно се менува и таму каде што светел
некогаш фенер стои столб на кој е впишан

знакот чија смисла им е достапна само
на оние што љубат. Стаклата се сини
и оној што ќе погледне сега низ џамот
ќе помисли дека е сред мала зима. Се чини

како куќата да прави шеги со земјината тежа:
масата и столовите пловат или лежат
меко, како да се направени од срцето на лебот.

Помеѓу сетоа тоа, како во стара песна,
се случува чудо: во нестварност лесна
заспаните љубовници летаат кон небото.

АвторВлада Урошевиќ
2024-05-12T11:54:54+00:00 мај 12th, 2024|Categories: Поезија, Литература, Блесок бр. 153|