Поезија – Влада Урошевиќ

/, Литература, Блесок бр. 153/Поезија – Влада Урошевиќ

Поезија – Влада Урошевиќ

ШТО САКАЛ ПОЕТОТ ДА РЕЧЕ СО ОВАА ПЕСНА
ЕДЕН ДРУГ ГРАД
ЈУЖНА ЅВЕЗДА
МАРК ШАГАЛ
ЖОЛТА КУЌА СРЕДЕ ПОЛЕ
ТАЈНАТА НА СОНУВАЧИТЕ
ПРЕЛАЖНИ ПЕЈЗАЖИ
ЧУДОВИШТА
СЛОБОДА
ОЗБОРУВАЊА
ПЕПЕРУГИ
ПОПЛАДНЕВНО КАПЕЊЕ В МОРЕ
ЛЕКСИКОНИ ОД ДЕТСТВОТО
БИБЛИОТЕКА II
АБЛАНАТАНАЛБА


ЛЕКСИКОНИ ОД ДЕТСТВОТО

Во индиските храмови спијат мускетари.
На иста страница се пирани и пирамиди.
Вулканите исфрлаат мумии и римски пари.
По небото летаат детски летала, дирижабли и болиди.

Сѐ е поврзано: Папуанци и папаи.
Ананаси и лубеници се браќа и сестри.
Опколениот Цариград го бранат самураи.
Во Рим што гори свират кинески оркестри.

Полни тигри и кловнови тонат пароброди.
Една пеперуга има крилја како знаме на Мексико.
На станица, според возниот ред, пристигаат октоподи.
Заспивам листајќи еден стар лексикон

АвторВлада Урошевиќ
2024-05-12T11:54:54+00:00 мај 12th, 2024|Categories: Поезија, Литература, Блесок бр. 153|