Поезија – Влада Урошевиќ

/, Литература, Блесок бр. 153/Поезија – Влада Урошевиќ

Поезија – Влада Урошевиќ

ШТО САКАЛ ПОЕТОТ ДА РЕЧЕ СО ОВАА ПЕСНА
ЕДЕН ДРУГ ГРАД
ЈУЖНА ЅВЕЗДА
МАРК ШАГАЛ
ЖОЛТА КУЌА СРЕДЕ ПОЛЕ
ТАЈНАТА НА СОНУВАЧИТЕ
ПРЕЛАЖНИ ПЕЈЗАЖИ
ЧУДОВИШТА
СЛОБОДА
ОЗБОРУВАЊА
ПЕПЕРУГИ
ПОПЛАДНЕВНО КАПЕЊЕ В МОРЕ
ЛЕКСИКОНИ ОД ДЕТСТВОТО
БИБЛИОТЕКА II
АБЛАНАТАНАЛБА


ПОПЛАДНЕВНО КАПЕЊЕ В МОРЕ

Леопардова кожа распната на морското дно
со подвижни шари: мрежа
во која лежам правејќи успани потези
на несмасен сонувач
што се протега во својот светлосен кафез.
Кикиришката на бранот – венец од винова лоза
вра нечија глава. Долу е оној што врз леопардот јава.
Котелец врз котелец се нижат: везба
што ниту се заплеткува ниту се расплеткува
туку само се повторува
никогаш иста. Каде е влезот во палатата, каде е пристап?
Сопругата на оној што од остров до остров плови
ги замајува своите стројници
врзувајќи ги јазлите од свилен конец
помеѓу сонцето и подводниот песок.
Во морето сите приказни ги имаат своите двојници.
Мозаик: изобилство од плодови
но од измамничко стакло. Штом ќе се доближам
до цврстата слика некој ја растура од пакост.
Низ сето тоа светкава сончева игла
ме пронижува; се раздвижувам
но сфаќам дека сум зацврстен за плочата на морето
како пеперуга: не можам да избегам
од искушенијата на прелажните слики.
Сите сетила ми се маѓосани од совпаѓања.
А мојата сенка
згрчена како фетус плови
во водната утроба
како пред уште едно од повторните раѓања.

АвторВлада Урошевиќ
2024-05-12T11:54:54+00:00 мај 12th, 2024|Categories: Поезија, Литература, Блесок бр. 153|