Поезија – Влада Урошевиќ

/, Литература, Блесок бр. 153/Поезија – Влада Урошевиќ

Поезија – Влада Урошевиќ

ШТО САКАЛ ПОЕТОТ ДА РЕЧЕ СО ОВАА ПЕСНА
ЕДЕН ДРУГ ГРАД
ЈУЖНА ЅВЕЗДА
МАРК ШАГАЛ
ЖОЛТА КУЌА СРЕДЕ ПОЛЕ
ТАЈНАТА НА СОНУВАЧИТЕ
ПРЕЛАЖНИ ПЕЈЗАЖИ
ЧУДОВИШТА
СЛОБОДА
ОЗБОРУВАЊА
ПЕПЕРУГИ
ПОПЛАДНЕВНО КАПЕЊЕ В МОРЕ
ЛЕКСИКОНИ ОД ДЕТСТВОТО
БИБЛИОТЕКА II
АБЛАНАТАНАЛБА


ОЗБОРУВАЊА

Тој е стар вулкан што куца,
тој има љубовници-кобили.
Тој е остров на кој има седум луди диригенти,
тој е подморница-коњоштип.

Тој е геолошки слој полн изгубени клучеви,
тој е пожарникар-паликуќа.
Тој е дрво што напролет лета над морето,
тој е глувонем космонаут.

Тој е продавач на ненаселиви планети,
тој другарува со правосмукалка-мравојад.
Тој е скротител на диви огледала,
тој на компјутерите им ги подведува женските броеви.

Тој води кртови на прошетка низ рудници,
тој е плашило вљубено во молњата.
Тој има в џеб пеколна машина
темпирана за по три века; тој е поет

АвторВлада Урошевиќ
2024-05-12T11:54:54+00:00 мај 12th, 2024|Categories: Поезија, Литература, Блесок бр. 153|