Песни

ОГЛЕДАЛА
ОЧЕКУВАЊЕ
БИДГОШКАТА ВЕНЕЦИЈА
ПУСТА ПЛАЖА
АУРОРА БОРЕАЛИС
МАРАТОН
КОГА МИ ГИ БАКНУВАШ СТАПАЛАТА
КАКО АНГЕЛ


 

МАРАТОН

 

Возрасниот маж

бега од сегашноста

сѐ побргу и побргу

 

сака сѐ помлади и помлади жени

за да ги најде во нивните очи

сенките од долготрајните немири

за да ја види сопствената младост

 

косите сѐ повеќе му стануваат сребрени

дишењето сѐ пократко

а несигурен чекорот

 

често се сопнува

 

Се обидував некогаш да го задржам

во сегашноста

да ја ублажам болката од неговиот пад

но тој беше премногу длабоко во минатото

и предалеку во иднината

 

возрасниот маж бега сѐ побргу и побргу

патот му е засекогаш

паралелен на мојот

АвторКалина Изабела Зиола
2024-01-28T12:58:38+00:00 јануари 20th, 2024|Categories: Поезија, Литература, Блесок бр. 152|