Дневната светлина на историјата

/, Блесок бр. 89/Дневната светлина на историјата

Дневната светлина на историјата

Бела ѕвезда бело насмеана
Дневната светлина на историјата
Сенките од Вердиевиот Реквием
Куферот на Ханичка Брајдова
Ѓолче од сестрински солзи
Нема дожд, ни по дождот сонце
Благосостојба на реверс

потемкин несаден а никнат:
пекарите полни лебови, бонбони во продавниците,
привид што не зе заборава – евреите ги уживаат сите права

сите имаат од потребното повеќе
згора и свират оркестри, пеат хорови
– додека да заврши посетата на црвениот крст

благосостојба на реверс
просто да ти завидат гостите
а потем се’ по старо, во фурните повтор бол да се пече

било што било, а што ќе биде не те прашаат
што си видел не си видел
и од отров како се прави слатко

параден марш на стрвни црви и волци
свечен танц на испотени надежи
божем смртта никогаш не им е наменета на невините

не запираат крадците на чисти души
и небото немоќно пред нив грчи рамена
колкав толкав животот за добивка се броел

туристичките водичи отпосле ќе раскажуваат
дека зад бодликавата жица
славејот севезден колва од радоста на победата.

2018-08-21T17:20:49+00:00 мај 9th, 2013|Categories: Поезија, Блесок бр. 89|