Дневната светлина на историјата

/, Блесок бр. 89/Дневната светлина на историјата

Дневната светлина на историјата

Бела ѕвезда бело насмеана
Дневната светлина на историјата
Сенките од Вердиевиот Реквием
Куферот на Ханичка Брајдова
Ѓолче од сестрински солзи
Нема дожд, ни по дождот сонце
Благосостојба на реверс

адолфина, паулина, марие и роза
– сал една би била вишок во драмата на чехов
а сите се отпишани од тефтерот на брат им зигмунд фројд

отла и кажува на адолфина
дека ги довеле во логорот воп терезин
и дека е најдобро тука да останат што подолго

отла и кажува на адолфина
дека храната е еднолична, катаден супа од леќа
а попатно и спомнува дека има брат по име франц кафка

адолфина веќе почна во себе да го портретира кафка
мачејќи со во шеширот да му ја смести ергенската несреќа
– во бараката на трудниците несреќата има друго име

во предвечерјето на смртта
и без месечина јасно се гледа
дека црното млеко не е поетска измислица

под црно сонце во црна темница
четирите сестри на зигмунд фројд
спокојно го чекаат црниот воз кон невратот

рано в зори и не го забележаа брат им зигмунд
како нервозно се тртка лево-десно на перонот
пред да си ја испрска свест во ѓолчето од сестрински солзи.

2018-08-21T17:20:49+00:00 мај 9th, 2013|Categories: Поезија, Блесок бр. 89|