Механиката на поленот

/, Литература, Блесок бр. 125/Механиката на поленот

Механиката на поленот

СЛЕПА ПАТНИЧКА
СОБАРКАТА ШТО ДИПЛОМИРАШЕ НА ТОМАС ХОБС
МАНЕКЕН СО РАК
ПОСЕТИТЕЛКА НА ДУЌАНИ СО ИЗНАЈМЕНА СТОКА
ФРИЗЕРКАТА ШТО СЕ УДАВИ
РАБОТНИЧКАТА СО ИСТРОШЕНИ КОЛЕНА
МАРАТОНКА
БЕСКУЌНИКОТ ПРЕД ПРОЗОРЕЦОТ НА РЕСТОРАНОТ
ЖЕНАТА ШТО ПРВПАТ ЛЕТА
ПРОСЈАКОТ ШТО НАЛИКУВА НА ЦРН МАЧОР


ФРИЗЕРКАТА ШТО СЕ УДАВИ

Сите што денес сакаат фризура
си ја добија својата родена коса
од купот во Аушвиц

Премногу ја допирав, прстите ми
научија да пишуваат само смрт:

копчето на будилникот беше смрт,
копчето на тостерот беше смрт,
сите копчиња во морето копчиња –

и тогаш морето во седум наутро
дојде
и јас ги подадов рацете
и светот бргу и засекогаш
се вкочани од страв

АвторМартина Видаиќ
ПреводЃоко Здравески
2019-06-14T20:21:58+00:00 мај 30th, 2019|Categories: Поезија, Литература, Блесок бр. 125|