ИНТЕРВЈУ: ВЛАТКО СТЕФАНОВСКИ

/, Звук, Блесок бр. 118/ИНТЕРВЈУ: ВЛАТКО СТЕФАНОВСКИ

ИНТЕРВЈУ: ВЛАТКО СТЕФАНОВСКИ

Сакам да напишам уште некоја добра песна во животот!


Со оглед на моите години и со оглед на искуството што го имам и километражата што сум ја поминал, знам дека проектите се случуваат само ако сакаат да се случат. Јас не можам да силувам сега некого – те молам, ние сега мора да соработуваме. Ако соработките не настанат спонтано, тогаш немаат смисла.

ЗА ОТСОНУВАЊЕТО НА СОНИШТАТА
Во годините во кои си, во тоа некое високо средно доба, реална ли е таа потреба за преиспитување: Кој сум? Што сум? Колку направив? Можам ли уште? Се будиш ли на сабајле со таквите прашања?

СТЕФАНОВСКИ: Не. Не сум незадоволен. Не сум фрустриран од тоа што сум го работел. Мислам дека доста сум направил. Имам снимено доста плочи, отсвирено бројни концерти, остварено многу соработки… реализирано многу различни проекти со различни оркестри, разни музичари… значајни музичари, големи имиња. Како човек од Скопје, од Македонија, се чувствувам прилично задоволен со она што е зад мене. А она што е пред мене, колку Господ ќе даде сила, ентузијазам, мотивација и здравје за да ги истерам работите што евентуално треба да се истераат. Пред малку му зборував на еден мој многу добар пријател што би било добро да направам. Нешто што досега не сум направил. Албум за деца. И тоа ќе го направам во некоја блиска иднина.

Низ времето наназад секогаш наоѓаше да раскажеш различна приказна. Веројатно си и единствениот кој однапред размислуваше што е она што треба понатаму да се развива. Од соработката со Мирослав Тадиќ зачната со „Крушево“, преку средбите со Теодосиј Спасов, со Џибони, Акерман, виолинистот Стефан Миленковиќ… биг-бендови, симфониски оркестри… Во еден разговор за еден белградски магазин пред многу години, кога засилено работеше на развивање на твојата солистичка кариера, те прашав дали размислуваш да заминеш или да останеш во тогаш разединетата заедничка држава. Ми рече дека немаш намера да заминеш за некаде денски да миеш чинии, а навечер да свириш и дека ќе се обидеш да го отсонуваш сонот одовде. Од Македонија.


СТЕФАНОВСКИ:
Тоа е многу тешко и за таа кариера од тука треба многу среќа, многу упорност и доста професионализам. Треба човек да научи нормално да комуницира со остатокот од светот. Јас сабајле станувам, свирам малку гитара и потоа долго одговарам на тие пораки што ме очекуваат да бидат одговорени. Не можеш да бидеш несериозен кон луѓето што имаат очекувања кон тебе. И мораш да одговориш на датуми, на понуди, на проекти, на разни предлози… Мораш да бидеш прецизен во комуникацијата, а тоа подразбира да си професионалец. А, второ – човек има многу опции. Можеш да одиш во манастир и да се посветиш на духовен живот. Можеш да одиш во Лас Вегас и да ги потрошиш сите пари на автомати за коцкање. А можеш да бидеш и некаде тука на средина – меѓу манастир и Лас Вегас, кадешто се наоѓам јас. Човек, ако се повлече од работата, ако влезе во некоја мистична фаза, да речам, тоа значи дека пресериозно го сфатил животот. А толку сериозно сфаќање на животот и не е добро. Овде сме сите привремено, и секој со својот крст. Колку што на човека му е дадено, толку ќе тера. Колку што има сила, толку ќе тера. Сум размислувал за разни опции. И за осама, за повлекување… и за големо друштво. И осама и голема забава – тука некаде е моето место. Конзумирам и осама, а не ми е туѓо да отидам и во поголемо друштво. Во мојот случај, јас како што го разбирам светот, човек треба да живее во некаков дијалектички баланс помеѓу празнина и исполнетост. Помеѓу осама и големо друштво. Јас го барам средниот пат. Сум имал искушенија во животот да одам во некакви екстреми, ама тоа не е мојот стил. Преголемо задоволство сум нашол во музиката. Голема сатисфакција… и лек… и спас од разни ситуации сум наоѓал во музиката за сега да ја напуштам. Нема потреба. Јас сè уште барам нешто во неа. Сè уште трагам по некакви решенија. Музички. Емоционални. Барам одговори на моите прашања. Дел од нив ги одговарам преку музика. А на дел од нив нема никогаш да најдам одговор.

ПреводКалина Малеска
ФотографијаТатјана Ранташа
2018-10-30T09:52:22+00:00 март 27th, 2018|Categories: Осврти, Звук, Блесок бр. 118|