Седум песни

Седум песни

Ноќ пред заминување в шума
Манифест
Разлеано
Берлинска осаменост
Нов тестамент
Мисис Робинсон на отворен пат

Чет Бејкер


Ноќ пред заминување в шума

 

Низ дамките на прозорските стакла

гледаш во полињата на криво пресадените кактуси.

Твојата искреност е половина лудило

а времето е ритуал за свеќи

и коски кои пак ќе бидат благодарни.

Единствена извесност е далечината –

таа те привлекува и те хипнотизира.

Секое движење е како сон

кој со кофеин се растопува.

Отсекогаш ти беше јасно

дека жена со пиштол вреди повеќе

од десет мажи со пушки.

АвторМехмед Бегиќ
ПреводСузана В. Спасовска
2021-04-03T19:08:35+00:00 март 31st, 2021|Categories: Поезија, Литература, Блесок бр. 136|