Седум прозорци во дворот на Гундулиќева 24

/, Блесок бр. 63/Седум прозорци во дворот на Гундулиќева 24

Седум прозорци во дворот на Гундулиќева 24

првиот прозорец
вториот прозорец
третиот прозорец
четвртиот прозорец (макробиотско животно)
петтиот прозорец
шестиот прозорец
седмиот прозорец

Превод од хрватски: Игор Исаковски

Зелен калем и чевли на штицата. Крилата се раширени. Помеѓу нив вибрира застоеност и пот. Точно на пладне, додека сè уште меѓу ѕидовите одекнува истрелот од Грич, а луњата го распрскува парчето видливо небо, се приближува смеа на девојче и голо тело на маж во влечки зад ергела средовечни жени во апатијата на влезот од соседната зграда.

2018-08-21T17:21:08+00:00 декември 29th, 2008|Categories: Поезија, Блесок бр. 63|