Почнете без мене

/, Блесок бр. 29/Почнете без мене

Почнете без мене

По Новата година
Печалбарска
Будала
Повторно сам
Да не читаш весници би било страшна работа
Почнете без мене
Кревет

Профилот на Соња
кога спие настрана
на креветот послан од
Вазарели

додека ѝ дувам в очи
и ѝ удирам по чинелата
на увото
додека ја отворам вратата
на шина
(која ги гази нејзините
чорапи со цветчиња)
за да го спуштам сонцето
да ѝ го зголеми хлорофилот
во очите
додека ѝ го одзатнувам носот
со мирисот од четирите јајца
на око
(се пржат на тивок оган
покриени со мерак и капак)

е совршено правилен и мирен
некој недофатлив благ спокој
гушнат од веѓите ѝ ги спојува
усните

само будала би можел да ја
разбуди

АвторЈовица Ивановски
2018-08-21T17:21:45+00:00 ноември 1st, 2002|Categories: Поезија, Блесок бр. 29|