Поезија – Јовица Ивановски

/, Литература, Блесок бр. 148/Поезија – Јовица Ивановски

Поезија – Јовица Ивановски

ЛЕТААТ СЕМКИ ОД ЛУБЕНИЦИ
ДЕН НА ПЛАЖА
ВЕТЕР И МОРЕ
ПОДАРОК-ПОГЛЕД
ЦЕДЕЊЕ


ПОДАРОК-ПОГЛЕД

Нема ништо,

но секому може да

му подари барем поглед.

Колекционер е на смеи и офкања.

Окото ја смука околината како со банкнота

свиена во цевче, како мал дурбин без зум –

само за да си го стесни погледот,

да се фокусира на поединости, на детали.

Потоа еден гласен презир – најпрвин

кон себеси, потоа кон сиот зол свет.

Сонцето има безброј дланки кои

час галат, час шлаканичат.

Улицата заигра под нозете на децата.

Една девојка пропадна во шахтата

на неговите очи.

Дечки, не знам што да ви кажам! – рече.

Обидете се да го согледате светот од

мојот агол на боксерскиот ринг!

АвторЈовица Ивановски
2023-01-09T10:35:55+00:00 декември 30th, 2022|Categories: Поезија, Литература, Блесок бр. 148|