Примож Репар

/Примож Репар
Примож Репар 2018-08-21T17:17:49+00:00

Project Description

Примож Репар е роден 1967 год. во Љубљана. Дипломирал филозофија и историја на Филозофскиот факултет во Љубљана. Работи како одговорен уредник на списанието за култура Апокалипса и главен уредник на издавачката куќа Апокалипса. Поет, преведувач и есеист. Преведувач на Киркегор од оригинал. Со делото на Киркегор се занимава и стручно.
Поетски книги: Крст и чекан, 1992; Отаде светот е тенка пајажина, 1994, Молитвеник, 1995, Морс барбариорум, 1996, Алхемија на срцебиењето, 1998, Шуми, икони/Woods, Icons, 2004, На жар, избрани песни, 2006. Избор од неговата поезија во 2003 год. излезе во превод на словачки јазик.
Книга есеи: Записи за апокалипсата, 2000, номинација за наградата Рожанц за најдобра есеистичка книга.

Related Articles