Калина Б. Исаковска

/Калина Б. Исаковска
Калина Б. Исаковска 2018-08-21T17:18:15+00:00

Project Description

Калина Б. Исаковска е родена 1970 година во Скопје. Дипломирала на Катедрата за Историја на уметноста со археологија при Филозофскиот факултет во Скопје, во 1993 година. Работела како програмски координатор за визуелни уметности (1994-2003) и како директор на Центарот за современи уметности (2003-2008).
Од 2009 година е уредник во издавачката куќа „Блесок“. Преведува од англиски, српски и хрватски јазик за е-списанието „Блесок – литература и други уметности“ од 2008 година. Ја превела книгата за деца „Белиот кловн“ од Дамир Милош. Уредник е на едицијата за книги за деца и млади „Бушавко“.

Калина Б. Исаковска е уредничка на Блесок Галерија

Related Articles