од „Избрани песни (1980-2000)“

/, Блесок бр. 24/од „Избрани песни (1980-2000)“

од „Избрани песни (1980-2000)“

Спокојот на пепелта
Пеперуга на одразот
Негатив на времето
Катафалка
Платно
Лисабон
Мизантроп
Студио
Голвеј

Избор и превод од англиски: Зоран Анчевски

Во отворените рани на цветот
и свежото зеленило, го повикува фоката.
Гледа, водата
расте цврста како чисто стакло.

Ќопава, меланхолична бура
бие по јаловата почва
и за ништо нема прошка.
Вратите се затворија со тресок.

Ветрот шумоли над глава.
Се шири вакуумот.
Еден сон за топлина и тага
Се крши врз чисто стакло.

Се брчка и венее во спокојот на пепелта.

АвторХанс ван де Ваарсенбург
2018-08-21T17:21:52+00:00 јануари 1st, 2002|Categories: Поезија, Блесок бр. 24|