Златни ангели

/, Блесок бр. 91/Златни ангели

Златни ангели

Корабите на возможната љубов…
Колку лесно непознат се сака…
Лагите се провлекуваат…
Златни ангели…
Таа е толку затворена…
Часовник со кукавица
Си знам…

Препев од бугарски: Зоран Јакимоски

Корабите на возможната љубов
од зад грбот на хоризонтот –
доаѓаат бавно.
Прв ќе стигне до брегот,
оној што од срцето ги исфрлил
собраните милувки и надежи.
Житото – во солените води,
густите коприни – на брановите.
Гол, измачен, невооружен
со право да ги прогласи за свои
камењата, сенките, дождот,
изворите слатки како бакнеж
и прстите за создавање луѓе.

АвторМарија Донева
2018-08-21T17:20:48+00:00 септември 21st, 2013|Categories: Поезија, Блесок бр. 91|