Диван

Диван

Русите никогаш…
Арарат
Транзициска
Брдо
Рено 4
Серење
Музеј
Фатима и поетот
Раце
Диван
Кој прв се посомнева…
За мене…
Добрата поезија…
Круна
Долга песна

Патот на запад беше тежок.
Во Потсдам дојде од Франкфурт;
ѝ кажаа дека за неа нема работа,
но таа ќе прифатеше секаква.
Па неволно ѝ признаа
дека клозетот на железничката станица
е единствената можност.
Ако, дајте ми го клозетот,
а ја ќе го средам ш’о
секој ќе сака да влегне.
Минаа дваесет години,
кога на посета ѝ дојде поет од Љ.
Вечерта ѝ се јави на пријателката
во Франкфурт и рече:
Дое кај мене денеска нашион
поет од Словенија.
И ш’о ти рече?
Ниш’о! Се посра и плати.

АвторЕсад Бабачиќ
2018-08-21T17:21:15+00:00 октомври 17th, 2007|Categories: Поезија, Блесок бр. 56|