Вовед во нихилизам

/, Блесок бр. 83/Вовед во нихилизам

Вовед во нихилизам

16 ноември
26 октомври
Вовед во нихилизам
*** (пушти ја плочата)
Столови

од англискиот превод на Ана Хадсон и авторот: Елизабета Баковска

Девојката во црно сака да ѝ кажам колку е саатот. Воздивнува како некој кој чекал и чекал, и сака да кажам колку е саатот, кои бројки ги покриваат стрелките на лицето на часовникот токму во тој задржан миг.
Три воздишки подоцна, еден младич ѝ пристапува и го бакнува вкусот на кафето на нејзините усни. Гледа дека доцни. Ѝ се чита на лицето.
Младичот со стеснување ме погледнува. Прашува за времето.
„Девет и дваесет и девет“, ја слушам кај што му вели.
Ја зема за рака, се извинува стопати. Храброста ме напушти кога сакав да кажам девет и триесет и две.

АвторЖоао Луис Барето Гуимареш
2018-08-21T17:20:55+00:00 мај 19th, 2012|Categories: Поезија, Блесок бр. 83|