20 години од дискографската фирма Dixiefrog Records

/, Звук, Блесок бр. 48/20 години од дискографската фирма Dixiefrog Records

20 години од дискографската фирма Dixiefrog Records

Dixiefrog
Jesus Volt
Gwyn Ashton
Monster Mike Welch
Popa Chubby
Duke Robillard

#1 Една од најдобрите независни европски дискографски фирми годинава го одбележува јубилејот на 20 години постоење со серија квалитетни изданија кои несомнено ќе остават впечаток кај сите љубители на музиката кои ја ценат добрата нота, без оглед дали станува збор за блуз, рок, фолк или друго. Philippe Langlois и неговиот тим ја следеа својата визија и љубов кон музиката успевајќи во изминативе години да ги зацврстат позициите на фирмата како една од водечките не само во Европа туку и пошироко.
#2 За самиот почеток ја препорачуваме колекцијата “2006 Roots & New” сместена на двојно ЦД, која нуди многу добар материјал од најновата продукција. Оваа колекција во најдобро светло ја претставува политиката на фирмата, секогаш имајќи го в предвид како приоритет квалитетот на музиката без оглед за кој стил станува збор, сè додека таа нуди задоволство на ушите и срцето. Изворната музика и фолкот се добро репрезентирани со новите снимки на Eric Bibb, Pura Fe, Joe Sun, George Hamilton V и Beverly Jo Scott, додека класичниот блуз е застапен преку музиката на Magic Slim & The Teardrops, Taj Mahal и госпелот на Blind Boys Of Alabama. Има уште доста блуз исполнет од „белите практиканти“, како Duke Robillard, Ronnie Earl, Monster Mike Welch, Leon Redbone и Bill Perry. Љубителите на блузот со „рок запршка“ ќе дојдат на свое со музиката на The Dusters, Cyril Lance, Van Wilks и Gwyn Ashton, кои ќе ги задоволат сите вљубеници во овој жанр. Современите блуз звуци, базирани на традиција, но претставени во контекст на нови идеи и решенија се вредни за проверка во композициите на Sol, Nublues, Popa Chubby, Jesus Volt, Tom Principato и Gashouse Dave. Интернационалниот карактер на музиката што ја презентира и нуди оваа дискографска фирма, покрај САД, е застапен со имиња од други земји: Patrick Verbeke, Nico Wayne Toussaint (Франција), Rob Tognoni и Gwyn Ashton (Австралија), Amar Sundy (Алжир) и Bill Wyman’s Rhythm Kings (Велика Британија). “2006 Roots & New” е добар почеток за откривање на квалитетната музика на Dixiefrog Records!

“Dixiefrog Records” го продолжува својот пат и желбата да го презентира најдоброто од познати и помалку познати музичари за сите љубители на добрата музика низ светот, а јас се надевам дека колекцијата “40th Anniversary” ќе биде добра како и оваа!

Cyril Lance – I Want The Real Thing.mp3
Pura Fe – Wait ’till You Come Back Again.mp3
Sol – Black Mattie.mp3

2018-08-21T17:21:26+00:00 јуни 4th, 2006|Categories: Осврти, Звук, Блесок бр. 48|