Театар/Филм

/Театар/Филм
1 04, 2004

Фигура

2018-08-21T17:21:39+00:00 април 1st, 2004|Categories: Теорија, Театар/Филм, Блесок бр. 35|

од теориско-театарската книга Paragrami tela/figure на Мишко Шуваковиќ3.2.1 Концепти на фигурата Фигура (фигура = облик, лик, слика) е визуелно-просторно-временска-телесна-бихевиорална (семиотичка, [...]

1 04, 2004

Слобода на жената … Смрт на трагедијата

2018-08-21T17:21:39+00:00 април 1st, 2004|Categories: Осврти, Театар/Филм, Блесок бр. 35|

„Антигона“ на Кемал Коџатурксценографија и костимографија: К.Коџатурк и Беди Ибрахим Играат: Несрин Таир (Антигона); Филиз Ахмет (Исмена); Мустафа Јашар (Креон); [...]

1 08, 2003

од 38-от Театарски фестивал „Војдан Чернодрински“

2018-08-21T17:21:41+00:00 август 1st, 2003|Categories: Осврти, Театар/Филм, Блесок бр. 33|

(Прилеп, 13-20 јуни 2003)За „Балкански шпион“ од Душан Ковачевиќ, во режија на Владимир Талески, продукција на Народен театар Куманово Зошто [...]