Блесок бр. 116

//Блесок бр. 116

октомври-ноември, 2017

21 10, 2017

Зошто се гради поетска слика или за опредметувањето на песните Црвената количка од Вилијам Карлос Вилијамс и Анегдота за теглата од Валас Стивенс

2018-10-30T11:17:36+00:00 октомври 21st, 2017|Categories: Есеи, Литература, Блесок бр. 116|

Една од најпознатите песни на Вилијамс е кусата Црвената количка („The Red Wheelbarrow“) каде преку начинот на градење на поетската [...]

21 10, 2017

„Oтсуството на јазикот е причината за мојата вечна несоница“: Повикани сме да го воскреснеме зборот

2020-05-05T09:28:42+00:00 октомври 21st, 2017|Categories: Критика, Литература, Блесок бр. 116|

јули, 2017 година Книгата на Огнен Чемерски Триста ветрила! Или за преведувањето и за пребродувањето (Блесок, 2015), во која тој [...]