Уна Визек

//Уна Визек
Уна Визек 2022-08-30T03:42:44+00:00

Project Description

Уна Визек е родена во 1976 во Загреб, Хрватска. По професија е инженерка по телекомуникации. Со театар почнала да се занимава во 2000 год. преку современ танц. Била изведувач, коавтор и автор на десетина танцови претстави. Од 2010 год. пишува и драмски текстови.

Драмски текстови: Помрачување (2010); Последен повик за Рејкјавик (2012); Последните Хрвати (2013); Нема живот на Марс (2015), Награда Марин Држиќ (3 место), праизведба во ХНК, Вараждин; Јас од сабајле не сум запрел (2017);

Кусиот расказ Меѓа освоил 1 место на конкурсот за кус расказ на Фестивалот на европски кус расказ 2016 год.

Драмата Ја од сабајле не сум запрел ги има добиено следните награди:

  1. Национална награда за необјавено драмско дело „Награда Марин Држиќ“ за 2017 г.
  2. Победник на конкурсот за превод на текстот на порталот hr за 2018 г.
  3. Награда Фадил Хаџиќ за најдобар оригинален текст „Денови на сатира на Фадил Хаџиќ“ за 2020 г.

Праизведба на текстот во театарот Керемпух во март 2019 г. Во режија на Нина Шојлев:

Претставата ги добива следните награди:

  1. Најдобра претстава на фестивалот „Денови на Боби Мароти“ 2019 г.
  2. Најдобра претстава на фестивалот „Денови на глумецот“ 2020 г,
  3. Најдобра претстава на фестивалот „Денови на сатира на Фадил Хаџиќ“ 2020 г.
  4. Награда за најдобра споредна улога на фестивалот „Денови на сатира на Фадил Хаџиќ“ 2020 г.
  5. Награда на публиката за најдобра улога на фестивалот „Денови на сатира на Фадил Хаџиќ“ 2020 г.
  6. Награда „Фадил Хаџиќ“ за најдобар оригинален текст на фестивалот „Денови на сатира на Фадил Хаџиќ“ 2020 г.

Related Articles