Мирослав Миќановиќ

/Мирослав Миќановиќ
Мирослав Миќановиќ 2018-08-21T17:18:21+00:00

Project Description

Мирослав Миќановиќ е роден во 1960 г. во Брчко, Босна и Херцеговина, а израснал во блиското хрватско село Гуња. Дипломирал на Факултетот за хуманистика и општествени науки на Универзитетот во Загреб, работи во Хрватскиот завод за образование. Миќановиќ е поет, писател, книжевен критичар, есеист, поранешен уредник на книжевното списание Кворум. Некои од неговите објавени дела се: збирките поезија Град на добри луѓе (1984), Ѕид и фотографии од крајот (1989, 2008) и Зиб (1998, 2001); прозните дела Траект (2004), Западна железничка станица (2006) и Еднонасочна улица (2010) како и книгата поезија во проза Денови (2011).

Related Articles