Ариф Кудаири

/Ариф Кудаири
Ариф Кудаири 2018-08-21T17:17:44+00:00

Project Description

поет, романописец и преведувач, докторирал Арапска литература на универзитетот во Каиро и предавал на повеќе универзитети во Египет, САД, Кореја, Малезија и Брунеи. Објавил седум збирки поезија меѓу кои и Дрвја, Лисја (Пентланд, Дурам, 1998). Голем дел од неговите дела се преведени на малајски, англиски и урду. Автор е на повеќе збирки раскази, меѓу кои и Приказни од арапска Сахара (Минерва, Лондон, 1998). Неговиот роман Осмото патување на Синбад неодамна е објавен во Лондон (Минерва, 1999).

hamada@brunet.bn

Related Articles