Çok seni severam и други тешко објасниви песни

/, Блесок бр. 52/Çok seni severam и други тешко објасниви песни

Çok seni severam и други тешко објасниви песни

Çok seni severam
Широк сокак
Човекот не е птица
Џагорот на материјалот
Предраг Самарџиски
Филтер Југославија
Хамлетување
Симонид, кралот на Пентаполис
белешка кон песните

Милтон Манаки
Во вкрстен оган
Од бронзени партизани
И Џедај витези

Трае војната на ѕвездите петокраки
И на Лукасовите ѕвездени воини
Одмаздата на Ситот
Или
Одмаздата на Тито
Па кој ќе се одмазди

Кога е најнапнато
Во кадарот влегува
Некаков штознамјас
Ни партизан ни витез
Некаков примерок на видот
Прилично дебелкав

Тука е словенечкиот конзулат
Вика
Не е дозволено снимање на објектот

Го спуштам апаратот и прашувам
Еј Манаки
Ја слушна ли будалава

Манаки не трепка
Молчи
И ја фаќа својата слика
Зашто можеби знае

Можеби знае
Дека тој ден ќе дојде
Кога вршителот на должноста некој
Со конфекциски ќе му каже глас
Камерата своја да ја тргне
И од сигурносни причини
Веднаш да го нема
Манаки

Сè е готово за последната слика
Будалата само што не влетала во кадарот
А јас сè нешто се плашам
Дека и Судниот ден ќе биде таков

Дека ќе дојде некој таков таму
Понизок чиновник од уредот на Свети Петар
И ќе нареди сите да се разотидат мирно
Зашто никој не најавил никаков собир
Ни во Кедронската долина
Ни над неа
Ни на Маслиновата гора
Ни пред Портата милосна

И дека ангелите убаво се молат
Да ја тргнат таа распната жица
Зашто ако им дојде комуналниот редар
Ќе си го видат и својот Бог
И Судниот ќе му го видат ден

АвторПредраг Луциќ
2018-08-21T17:21:19+00:00 февруари 20th, 2007|Categories: Поезија, Блесок бр. 52|