Кет Пауер: Блузот на Чен Маршал

/, Звук, Блесок бр. 103-104/Кет Пауер: Блузот на Чен Маршал

Кет Пауер: Блузот на Чен Маршал

Успори ги сликите
Додај бои
Заборави ги клучевите
Вклучи го радиото

Драга Чен Маршал, секогаш сум се воодушевувал на твоето саботирање на музичката индустрија, на сценските настапи и на изливите на тага пред луѓето. И по првото слушање знаев дека I Don’t Blame You е за Курт Кобејн, иако требаше долго време и самата тоа да го признаеш.

Ова ќе ти го кажам, па макар и да полудиш и да го искинеш непратеното писмо – обожувам да слушам како Еди Ведер пее во позадината на песната Good Woman. И како Ворен Елис свири виолина во неа. Знам, знам, и без едниот и без другиот, таа сепак е прекрасна песна и само песната останува, соголена од сѐ и од сите, не ѝ требаат ни Лусиен Кар, ни Џек Кероак, Ален Гинсберг, а ни останатите паднати јунаци на Њујорк. Не ѝ треба ни Боб Дилан. Kill Your Idols, како што и кажа дека треба да се направи. Don’t be in love with the autograph, just be in love when ya scream that song (on and on)… јасно ми е.

Таа песна е самодоволна, како и сите други твои песни. Но и јас сум каков што сум, ме фасцинираат скриените детали. Од сосема различни причини од музичката индустрија. Имаш секакво право да ја презираш. А ги имаш и Dirty Three на своја страна. Заедно во повеќе прилики кренавте величествени бранови. Време е да ги фрлиме клучевите, оти сега веќе знаеме дека одредени прагови нема пак да ги преминуваме.

https://youtu.be/pn9CdLKBDVE

2018-08-21T17:20:39+00:00 декември 21st, 2015|Categories: Осврти, Звук, Блесок бр. 103-104|