Пат за Парамарибо

/, Театар/Филм, Блесок бр. 36/Пат за Парамарибо

Пат за Парамарибо

Лица
1. Марибор, Парамарибо
2. Бостон, аеродром

– белосветска фарса –

пиеса за тоа како денес насекаде, сè е, веќе, можно

Премиерно изведена: 27. и 28. јули 2002. во екстериерот на Старата железничка станица во Скопје.

Скопје, 2001/2002

Лица
МАЖОТ, Кирил, пензиониран железничар, околу 70 години, татко на Мето
ЖЕНАТА, учителка, на слична возраст
МЛАДИЧОТ, Гордан, 22 годишни

МАЈА, на возраст како и тој
НАШИНЕЦОТ, Мето, нивен врсник, син на Кирил
ЧОВЕКОТ ВО ЦРНО, Американец, 45 години
ОФИЦЕРОТ, поручник Елсинор, Американец, нешто помлад
КЕМАЛ, офицер на турскиот аскер, подоцна Паша Ататурк; едновремено и ПОЛКОВНИК ЕЛСИНОР, татко на поручникот
ПЕМ, американка, турист/едновремено и ЗАЗА, љубовница на Кемал и актерка, Заза Габор
РОУЗ, американска, мајка/ЖЕНАТА ВО ЦРНО, нашинка, жена од народот
ДЕВОЈЧЕТО, нејзина ќерка, петгодишно дете

МИЛАДИНОВ, Константин, учител и поет
ЗОРБА, лик од роман
ФЕТ ЏО, њујоршки рапер
ФРЕНК СИНАТРА, легенда

МАНТИЛ 1, удбаш
МАНТИЛ 2, удбаш
АМЕРИКАНСКИ ВОЈНИЦИ 1, 2, 3

2018-08-21T17:21:38+00:00 јуни 1st, 2004|Categories: Текст, Театар/Филм, Блесок бр. 36|