Тркалезни форми

Тркалезни форми

Жетва
Македонска свадба
Галичките чардаци
Големите мајстори
Прво писмо
Петто писмо
Харакири
Бајачка
Тркалезни форми


1.

Отидовме на гробишта
и со вино, свирки и тапани
си ги поканивме мртвите
да ни дојдат на свадба,
да не се заборавиме.

И сега, ене ги сите тука,
седат во снежната одаја,
ние не гледаме кај седат,
но тие нас нè гледаат.

Се крстат и го кршат лебот
тропаат со чашите и лажиците,
а можеби плачат и играат,
а ние само одиме по нив,
ги повторуваме нивните чекори.

2.

Седат до нас, седат пред нас,
а можеби ја држат и честа
од челото на трпезата?!
Седат и гледаат
дали и овој пат е сè исто
како и во нивно време:
дали се венчала невестата
со прагот и со огништето
и со која нога влегла дома.

И гледаат дали ги споменуваме
и дали доволно им се радуваме
дека пак се заедно со нас,
дека не сме ги заборавиле.

АвторПетре М. Андреевски
2023-06-08T11:47:37+00:00 јуни 6th, 2023|Categories: Поезија, Литература, Блесок бр. 150|