Тркалезни форми

Тркалезни форми

Жетва
Македонска свадба
Галичките чардаци
Големите мајстори
Прво писмо
Петто писмо
Харакири
Бајачка
Тркалезни форми


Две војски се гледаат
никоја да попушти

Секој војник од едната страна
фатил непола месечина
другите немаат ништо
барем до негде да побегнат

А толку многу ги има
што сенките си ги смешале

Над нив сончеви улишта
му пеат химни на летото
(До небото земјата гори
носете го изворот в стомни)

Две војски се борат
помалата победува.

АвторПетре М. Андреевски
2023-06-08T11:47:37+00:00 јуни 6th, 2023|Categories: Поезија, Литература, Блесок бр. 150|