Соња Здравкова-Џепароска

/Соња Здравкова-Џепароска
Соња Здравкова-Џепароска 2018-08-21T17:17:55+00:00

Project Description

м-р Соња Здравкова-Џепароска (1969) наставник по повеќе стручни дисциплини во МБУЦ „Илија Николовски – Луј“, Скопје. Постојан соработник во проектите на Институтот за театрологија при Факултетот за драмски уметности.
Дипломира на ГИТИС, Москва каде 1993 г. и е доделен научен степен – магистер по убави уметности. Магистрира на Факултетот за драмски уметности, Скопје, на отсекот за театрологија (2003).
Учесник е на над дваесетина симпозиуми и трибини во земјата и странство (Грција, Белорусија , Финска и др). Автор на три книги: Карактерни игри (Магнат, 1998), Дискурски на танцовата уметност на ХХ век (Југореклам, 2001), Балетска драматургија (ФДУ, 2003). Учествувала во изготвувањето на ЦД-ром Театарот на македонката почва – енциклопедија (ФДУ, 2002).

Related Articles