Петар Мазев

/Петар Мазев
Петар Мазев 2018-08-21T17:17:54+00:00

Project Description

Петар Мазев, биографија
Роден 1927-та во Кавадарци, починал 1993-та во Скопје. Завршил Академија за ликовни уметности 1953-та во Белград во класата на проф. Зора Петровиќ. Истата година станува член на ДЛУМ и почнува со излагање на групни и самостојни изложби.
Студиски престојувал во повеќе европски земји.
Во 1959-та станува професор на Архитектонскиот факултет во Скопје а во 1980-та избран е за професор на Факултетот за ликовни уметности во Скопје каде што останува сè до пензионирањето. Добитник е на многубројни награди, меѓу кои: „Сапиро“ во Париз (1959), „11 октомври“ (1961), „13 ноември (1965), „Никола Мартиновски“ за цртеж (1981), награда за сликарство на СЛУЈ (1981), награда за сликарство на ДЛУМ (1987) и др.

Самостојни изложби:

1958 Скопје, Дом на културата на ДСВР (со Драгутин Аврамовски);
Куманово, Работнички универзитет (со Драгутин Аврамовски)
1959
Скопје, Дом на културата на ДСВР (со Иван Велков и Спасе Куновски)
1960
Скопје, Дом на културата на ДСВР (со Спасе Куновски)
1963 Кавадарци, Фискултурен дом
1966
Скопје, Музеј на современата уметност (Салон на „Ѓуро Салај“)
1968
Скопје, Сарај, Ателје на Петар Мазев, Вечер на музика, поезија и сликарство
1970
Скопје, Уметничка галерија
1973
Скопје, Сарај, Ателје на Патер Мазев, Вечер на амбиентална уметност (со Симон Шемов)
1976
Скопје, Музеј на современата уметност
1981
Њујорк, Културно-информативен центар на Југославија
Питсбург, Russian Images Gallery
1982
Скопје, Уметничка галерија
Струга, Струшки вечери на поезијата
Ниш, Изложбен павилјон и „Салон 77“
1983
Кавадарци, Хол на салата на ДТВ Партизан
Сараево, Galerija “Roman Petrović”
Загреб, Galerija “Forum”
Бања Лука, Изложбен салон на Домот на културата
1984
Охрид, Хотел „Метропол“
1985
Скопје, Центар за култура и информации, „Љубов во пеколот“, гвашеви,
1987
Врњачка Бања, Културен центар „Замак културе“
Белград, Галерија „Вид“ (цртежи),
Галерија на Домот на младите (слики)
Младеновац, Галерија „Вид“ (слики и цртежи)
Струга, Народен музеј
Струга, Спомен дом на браќата Миладиновци Скопје,
Салон на ДЛУМ и Ателје – Сарај, Игра со боја
1988
Скопје, Галерија „Компас“
1989
Љубљана, Galerija “Kompas”
1990
Скопје, Музеј на современата уметност, Монографско-ретроспективна изложба
Велес, Ликовен салон
Куманово, Уметничка галерија
Виена, Kleine Galerie (со Боро Митриќески и Јожеф Муховиќ)
1991
Струга, Хотел „Дрим“
1992
Скопје, Културно-информативен центар за демилитаризација,
Ликовен портрет на Петар Мазев
Скопје, Галерија Стоби
1998
Скопје, Музеј на современата уметност “Genesis” (со Петар Лубарда)
2001
Струмица, Манастир „Св. Јоаким Осоговски“, Изложба на дела создадени на ликовната колонија „Св. Јоаким Осоговски“
2005
Скопје, Музеј на современата уметност

Related Articles