Крсте Чачански

/Крсте Чачански
Крсте Чачански 2018-08-21T17:17:47+00:00

Project Description

поет, раскажувач, романсиер. Роден е на 25 септември 1949 година во с. Драслајца, Струшко. Завршил Филолошки факултет во Скопје. Работи како директор на Домот на културата во Струга. Член на ДПМ.

Автор е на книгите: Бреговина (поезија, 1972), Писма (раскази, 1982), Бермудски триаголник (раскази, 1992). Лавиринт (поезија, 1992), Божјиот сон (роман, 1994), Азбукар (поезија за деца, 1995), Сенката на лилјакот (роман, 1997), Индиго и Квазар (раскази, 1999), Книга на небото (роман, 2000).
Добитник е на наградите: „Мисла“, „Рациново признание“, „Стале Попов“, „Гоцева повелба“, „Живко Чинго“.
Почина на 14 јуни 2003, во Драслајца.

Related Articles